Kultur

Trubadur

Trubadur med innlevelse i L'Isle sur la Sorgue

Pizza

Pizza på gaten i Les Issambres

Syklister

I Frankrike ser alle syklister ut som om de er med i Tour de France

Alle land har sine særpreg. Her er noen av de franske (slik vi nordmenn ofte opplever dem). Det kan også være greit å kunne noen få franske ord.

Restaurant
Spisetidene er lunsj 12-14 og middag 19-22. Mange restauranter har stengt utenom disse tidene og utenfor de store byene er det heller ingen kultur for kiosker a la Narvesen eller 7-11 på ethvert hjørne. Heldigvis er bakeriene åpne og mange. De er ofte redningen når man på ferie har hatt en sen frokost og ikke har nådd å bli sulten før kl 14.

Kaffe
Den vanligste måten å tilberede kaffe på er å lage espresso. Ute på gaten er det ofte det eneste man får, mens restauranter har mer å velge i. Kaffe americano (espresso og vann) er det nærmeste man kommer vanlig traktekaffe. Kaffe serveres til slutt, etter dessert, om man ikke gir beskjed om at man ønsker kaffe samtidig med desserten.

Mat
De fleste nordmenn vil bli overveldet av utvalget i fiske- og kjøttdiskene (for ikke å snakke om ostediskene!) i franske supermarked. Ikke bare har man mer av alt, men man spiser også flere deler av dyrene. Det er helt vanlig å finne kanin, østers, grisehjerne, hjerter og levre både i supermarked og på marked. Vi prøvde en gang en pakke hurtig-froskelår for oppvarming i mikroen. Det blir nok ikke en fast lørdags-snacks, men prøvesmaking av østers i matbutikken kunne vi godt blitt vant med.

Hilse
Når man møter ukjente til fots et sted hvor det ikke er så mange mennesker så hilser man med et kort bon jour (god dag) eller bon soir (god kveld) like før man passerer hverandre.

Påske
Mens en norsk påske har mange røde fridager hvor det meste er stengt, tar franskmenn ikke en gang fri langfredag. Den eneste fridagen å snakke om er mandag andre påskedag. Butikkene holder åpent omtrent som for en søndag, og markedene kjøres som vanlig.